Kościół NMP Wniebowziętej i św. Mikołaja

1755 r.

Jest to świątynia barokowa, z 1755, rozbudowana w latach 1948-1950. Dzwonnica została rozebrana w 1948 r. Wieża została dobudowana w 1981. Obecny kościół o trzech nawach z transeptem nawiązuje do pierwotnego kształtu. Budowla posiada obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z połowy XVII stulecia oraz chrzcielnicę. W ołtarzu głównym umieszczony jest tryptyk z 1954 roku przedstawiający w centrum posąg Świętego Mikołaja, a w skrzydłach sceny z życia świętego. Na jednym z filarów mieści się tablica upamiętniająca ...
Jest to świątynia barokowa, z 1755, rozbudowana w latach 1948-1950. Dzwonnica została rozebrana w 1948 r. Wieża została dobudowana w 1981. Obecny kościół o trzech nawach z transeptem nawiązuje do pierwotnego kształtu. Budowla posiada obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z połowy XVII stulecia oraz chrzcielnicę. W ołtarzu głównym umieszczony jest tryptyk z 1954 roku przedstawiający w centrum posąg Świętego Mikołaja, a w skrzydłach sceny z życia świętego. Na jednym z filarów mieści się tablica upamiętniająca poległych pod Książem w 1848. Sufit nawy pokrywają plafony: Matki Bożej Wniebowziętej, Baranek Boży, Adoracja Ducha Świętego. Najstarszymi zabytkami świątyni są dwa dzwony z 1468 i 1509 r.

Kościół katolicki w Książu Wielkopolskim, widoczna dzwonnica została ...
    Książ Wielkopolski - kościoły, szkoła, hotel, poczta.