Kościół ewangelicki (dawny)

Ewangelische Kirche

22 czerwca 1857 wmurowano kamień węgielny pod budowę kościoła ewangelickiego . Konsekracja pod wezwaniem „Kościół Wniebowstąpienia” miała miejsce 2 czerwca 1859 roku. Pieniądze na budowę kościoła i domu parafialnego zostały zebrane z darowizn. Głównymi sponsorami byli - : księżna Saxe-Coburg i Stowarzyszenie Gustav-Adolph. Od samego Stowarzyszenia Gustav-Adolph-Verein pochodziło 11 000 talarów, a także dzwony, organy . Ale wielu prostych ludzi również przekazało darowizny.
Inne źródła podają , że poprzez rozbiórkę gotyckich murów zamku krzyżackiego odzyskaną w jej wyniku cegłę przekazano do budowy na podzamczu kościoła ewangelickiego wraz z domem parafialnym .
Kościół ewangelicki został rozebrany po II wojnie światowej .
Na podstawie m.i.