Grodzisko (Gostyń)

Burgwall Gustau

Istnieje częściowo

Grodzisko na Kowalowej Górze zbudowane przez plemię Dziadoszan w 2 połowie IX wieku i zniszczone w X wieku. Badania wykopaliskowe przeprowadzono w marcu 1938 r. Po wojnie M. Kaczkowski niewielki sondaż wykonał w zachodniej części majdanu (Kaczkowski 1972). Ponownie zakrojone na nieco szerszą skalę badania przeprowadzono w 1996 r. Wg K. Langenheima był to gród, w którym przy wewnętrznym licu wału znajdowały się obiekty mieszkalne, zaś jego niewielkie rozmiary powodowały, że przebywać w nim mogła jedynie ...
Grodzisko na Kowalowej Górze zbudowane przez plemię Dziadoszan w 2 połowie IX wieku i zniszczone w X wieku. Badania wykopaliskowe przeprowadzono w marcu 1938 r. Po wojnie M. Kaczkowski niewielki sondaż wykonał w zachodniej części majdanu (Kaczkowski 1972). Ponownie zakrojone na nieco szerszą skalę badania przeprowadzono w 1996 r. Wg K. Langenheima był to gród, w którym przy wewnętrznym licu wału znajdowały się obiekty mieszkalne, zaś jego niewielkie rozmiary powodowały, że przebywać w nim mogła jedynie nieliczna załoga. Obiekt ten nie był zatem grodem, który w razie niebezpieczeństwa mógł pełnić funkcję schroniska dla większej liczby mieszkańców, lecz była to, jego zdaniem, niewielka strażnica. Z kolei zalegające w jamach szkielety miały być świadectwem katastrofy, w wyniku której gród uległ zniszczeniu.

Grodzisko Gostyń.