Szkoła powszechna (nieistniejąca)

W latach 1923-1944 szkoła powszechna (odpowiednik szkoły podstawowej od roku 1948) mieściła się na terenie magazynów dawnej spółdzielni gminnej (za kościołem, przy głównej drodze w kierunku Wiżajn). Została wybudowana w latach 1921-1923 przez firmę z Warszawy. Przed II wojną światową szkoła w Jeleniewie nosiła nazwę „Publiczna Szkoła Powszechna im. Junackich Hufców Pracy w Jeleniewie” i posiadała sztandar, nadany szkole w listopadzie 1938 roku. Była to jedyna w Polsce szkoła o tym imieniu. Podczas ...
W latach 1923-1944 szkoła powszechna (odpowiednik szkoły podstawowej od roku 1948) mieściła się na terenie magazynów dawnej spółdzielni gminnej (za kościołem, przy głównej drodze w kierunku Wiżajn). Została wybudowana w latach 1921-1923 przez firmę z Warszawy. Przed II wojną światową szkoła w Jeleniewie nosiła nazwę „Publiczna Szkoła Powszechna im. Junackich Hufców Pracy w Jeleniewie” i posiadała sztandar, nadany szkole w listopadzie 1938 roku. Była to jedyna w Polsce szkoła o tym imieniu. Podczas działań wojennych (linia frontu w Leszczewie) budynek szkolny spłonął, a wraz z nim prawdopodobnie sztandar.

Nieistniejąca szkoła powszechna w Jeleniewie. Źródło: NAC, sygn.: ...