Kaplica Bożego Grobu w Potępie

Kapelle

Kaplica w Potępie jest jedną z trzech zachowanych na Śląsku XVII-wiecznych, wolnostojących kaplic Grobu Chrystusa, wzniesionych na wzór świątyni jerozolimskiej. Do czasów obecnych zachowana w niemal niezmienionym kształcie.
Kult Grobu Chrystusa rozwinął się na obszarze Europy Środkowej w XV wieku. Następstwem pielgrzymek do Jerozolimy było fundowanie przez wracających pielgrzymów replik Grobu Świętego oraz innych miejsc pasji. Na terenie Śląska zachowały się trzy wolnostojące kaplice Grobu Pańskiego. ...
Kult Grobu Chrystusa rozwinął się na obszarze Europy Środkowej w XV wieku. Następstwem pielgrzymek do Jerozolimy było fundowanie przez wracających pielgrzymów replik Grobu Świętego oraz innych miejsc pasji. Na terenie Śląska zachowały się trzy wolnostojące kaplice Grobu Pańskiego. Najwcześniejsza znajduje się w Żaganiu, następna w Głogówku i właśnie ona była inspiracją kaplicy w Potępie autorstwa architekta Marcina Grochowskiego. Fundatorem kaplicy był ówczesny właściciel ziem tworoskich hrabia Jerzy Leonard Colonna. Świątynia początkowo podlegała pod parafię Wielowieś, od 1687 r. pod parafię Koty. W 1947 r. kaplicę wewnątrz pokryto polichromią z przedstawieniami Aniołów i Baranka Bożego. Kolejne prace remontowe przy obiekcie prowadzono w latach 1962-1963. Polegały one na usunięciu drewnianych kolumn wspierających arkady i zastąpieniu ich murowanymi lizenami. W tym samym czasie wymieniono elementy konstrukcyjne więźby dachowej a dach pokryto papą. W następnych latach odnowiono elewacje (1972 r.), ołtarz w komorze grobowej, w przedsionku zamontowano boazerię i wzniesiono nowe ogrodzenie (l. 80. XX w.). Ostatni remont kaplicy wykonano w 2012 r. Wówczas przywrócono oryginalny wygląd elewacji zastępując murowane lizeny drewnianymi kolumnami, dach pokryto gontem, a w komorze grobowej wyeksponowano lico muru. Ponadto w przedsionku zlikwidowano boazerię zastępując ją stallami powtarzającymi w zaplecku wykrój ostrego łuku zewnętrznych arkad.
Kaplica Grobu Pańskiego usytuowana jest przy drodze krajowej nr 11 z Tarnowskich Gór do Krupskiego Młyna, w centrum wsi, elewacją frontową zwrócona na wschód. Murowana z kamienia i cegły, otynkowana. Wolnostojąca, prostokątna, z pięciobocznym zamknięciem od zach., przekryta gontowym dachem wielospadowym z wieżyczką na sygnaturkę nakrytą hełmem cebulastym pokrytym gontem. Elewacje od strony zach., częściowo pd. i pn. charakteryzują ostrołukowe arkady wsparte na drewnianych kolumnach. Ponadto urozmaicają je dwa otwory okienne. Pierwszy ostrołukowy od pn., drugi od pd. prosto zamknięty. Otwór wejściowy do kaplicy mieści się w elewacji wsch. i jest zamknięty łukiem ostrym. Całość wieńczy gzyms. Kaplica składa się z dwóch części. Z prostokątnego przedsionka od wsch. zamkniętego absydą, nakrytego sklepieniem kolebkowym z lunetami i sklepieniem hemisferycznym oraz kwadratowej komory grobowej sklepionej krzyżowo-kolebkowo. We wnętrzu zachowało się wyposażenie z czasów budowy kaplicy w 1672 r.: ołtarz barokowy, naturalnej wielkości drewniana rzeźba Chrystusa w grobie oraz barokowa pieta. Przy kaplicy od zach. usytuowana jest współczesna grota z figurą Matki Boskiej Różańcowej.
Oprac. Dorota Bajowska, OT NID w Katowicach, 23-11-2015 r.