Strażnica przejazdowa 55 (Ostragóra)

Posterunek odstępowy Ostragóra

l. 80-te

Dawny posterunek odstępowy Ostragóra obsługiwał ruch na linii głównej 272 - znajdowały się tu semafory kształtowe, zlikwidowane pod koniec lat 80. Po likwidacji funkcji posterunku odstępowego obiekt pełni wyłącznie funkcję strażnicy przejazdowej nr 55. Budynek strażnicy znajduje się po zachodniej stronie torów, na nasypie i sporą ciekawostką jest to że rogatki na ul. Mikorskiej w Ostrzeszowie, odległe o ok. 200 m od strażnicy są z niej obsługiwane ręcznie (!) za pomocą pędni drutowych ...
Dawny posterunek odstępowy Ostragóra obsługiwał ruch na linii głównej 272 - znajdowały się tu semafory kształtowe, zlikwidowane pod koniec lat 80. Po likwidacji funkcji posterunku odstępowego obiekt pełni wyłącznie funkcję strażnicy przejazdowej nr 55. Budynek strażnicy znajduje się po zachodniej stronie torów, na nasypie i sporą ciekawostką jest to że rogatki na ul. Mikorskiej w Ostrzeszowie, odległe o ok. 200 m od strażnicy są z niej obsługiwane ręcznie (!) za pomocą pędni drutowych Dla linii z Ostrzeszowa na Godziętowy (-Namysłaki), której tor biegł równolegle do linii głównej przez 4,3 km obiekt pełnił tylko funkcję strażnicy przejazdowej - nie było tu przejścia torowego. (moose)

Przypadkowo uchwycony budynek strażnicy przejazdowej nr 55, dawnego ...