Gimnazjum Ewangelickie (dawne)

Evangelische Schulen

Dawne Gimnazjum Ewangelickie później szkoła Ewangelicka.Oddana do użytku w 1709 roku ale historycy też podają rok 1713.Spalona krótko po zdobyciu przez Rosjan Jawora w wyniku nieszczęśliwego podpalenia przez pijanych żołnierzy którzy ponoć też tam zginęli.Do zweryfikowania ta informacja.Rozebrana w połowie lat 60.W latach 70 składowano w tym miejscu rozebrane nagrobki z likwidacji cmentarza ewangelickiego Obecnie znajduje się w tym miejscu ...
Dawne Gimnazjum Ewangelickie później szkoła Ewangelicka.Oddana do użytku w 1709 roku ale historycy też podają rok 1713.Spalona krótko po zdobyciu przez Rosjan Jawora w wyniku nieszczęśliwego podpalenia przez pijanych żołnierzy którzy ponoć też tam zginęli.Do zweryfikowania ta informacja.Rozebrana w połowie lat 60.W latach 70 składowano w tym miejscu rozebrane nagrobki z likwidacji cmentarza ewangelickiego Obecnie znajduje się w tym miejscu parking.

Budynek przy ulicy 1 Maja Auguste Victoria Haus.Za Victorią Haus ...
    Dawne Gimnazjum Ewangelickie.Wcześniej to zdjęcie było publikowane ...