Kościół św. Antoniego z Padwy

Kirche

XV w.

Po środku nawsia wznosi się po joannicki kościół kamienno-ceglany z XV wieku, z późniejszą wieżą z początku XX wieku. Szczyt wschodni dekorowany sześcioma ostrołukowymi blendami.
Świątynia typu salowego zbudowana jest na planie prostokąta o wymiarach 9,3x12,2 m. Posiada emporę chórową i strop deskowany. Ostatni remont wykonano w 1957-1958. Wewnątrz znajduje się ołtarz w formie tryptyku (niekompletny) z XV wieku, w którym przedstawione są postacie Madonny z Dzieciątkiem, św. Anny Samotrzeciej, św. ...
Świątynia typu salowego zbudowana jest na planie prostokąta o wymiarach 9,3x12,2 m. Posiada emporę chórową i strop deskowany. Ostatni remont wykonano w 1957-1958. Wewnątrz znajduje się ołtarz w formie tryptyku (niekompletny) z XV wieku, w którym przedstawione są postacie Madonny z Dzieciątkiem, św. Anny Samotrzeciej, św. Krzysztofa i sześciu apostołów. Kościół został poświęcony w 1945 roku pw. św. Antoniego z Padwy. Przy wejściu do kościoła stoi wapienna chrzcielnica z XIII/XIV wieku.

Święte. Kościół i zajazd.