Kościół Matki Boskiej Śnieżnej

1892 r.

Kościół pw. NMP Śnieżnej to neogotycka świątynia zbudowana w 1892 r. przez architekta Aleksego Lange z Wrocławia. Konsekrował ją w 1894 abp poznański F. Stablewski. W jednym z ołtarzy znajduje się obraz "Ukrzyżowania" z około 1600 r. z klęczącą postacią księdza fundatora. Renesansowa chrzcielnica z piaskowca w formie kielicha z licznymi rzeźbami pochodzi z 1580 r. . Wśród obrazów wyróżnia się "Wskrzeszenie Piotrowina" z około 1640 r. Zachowały ...
Kościół pw. NMP Śnieżnej to neogotycka świątynia zbudowana w 1892 r. przez architekta Aleksego Lange z Wrocławia. Konsekrował ją w 1894 abp poznański F. Stablewski. W jednym z ołtarzy znajduje się obraz "Ukrzyżowania" z około 1600 r. z klęczącą postacią księdza fundatora. Renesansowa chrzcielnica z piaskowca w formie kielicha z licznymi rzeźbami pochodzi z 1580 r. . Wśród obrazów wyróżnia się "Wskrzeszenie Piotrowina" z około 1640 r. Zachowały się też dwa dzwony późnogotyckie z końca XV w. Na murze cmentarnym ustawiono dawne figury przydrożne – barokową św. Floriana z XVIII w. oraz św. Wawrzyńca i św. Jana Nepomucena z połowy XIX w.
Za Wikipedią

Przystanek kolejowy Krzycko Wielkie. Krzycko Małe, gospoda, kościół ...