Pomnik Marii Skłodowskiej-Curie

Pomnik Marii Skłodowskiej-Curie stanął w sercu Uniwersytetu imienia wielkiej uczonej w Lublinie. Inicjatorem powstania pomnika był Senat uczelni w 20-lecie powstania Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej (UMCS), czyli w 1964 r. Autorem projektu jest Marian Konieczny.
Na cokole, o wysokości 60 cm, umieszczono postać uczonej ubraną w długi płaszcz, z podwiniętymi rękawami. Wysoka na 4,4 m rzeźba w prawej ręce trzyma grubą książkę. Na cokole znajdują się dwie tablice z napisami: "Marii Curie-Skłodowskiej ...
Na cokole, o wysokości 60 cm, umieszczono postać uczonej ubraną w długi płaszcz, z podwiniętymi rękawami. Wysoka na 4,4 m rzeźba w prawej ręce trzyma grubą książkę. Na cokole znajdują się dwie tablice z napisami: "Marii Curie-Skłodowskiej Uniwersytet Jej imienia I społeczeństwo" oraz informacja z tyłu cokołu: "W XX Rocznicę założenia Uniwersytetu 1944-1964".
Warto jeszcze raz wspomnieć, że uniwersytet nosi imię Marii Curie-Skłodowskiej, co niektórych purystów może przyprawić o ból głowy ze względu na przestawienie kolejności nazwisk.

Pomnik Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie.