Kaplica cmentarna (dawna)

Friedhofskapelle

lata 70-te XX w.

W rejestrze zabytków z lat 60-tych widnieje jeszcze wpis -: kaplica cmentarna, z 1835 roku .
Lata 70-te poprzedniego stulecia to czas, kiedy w Górzynie zaczęły znikać zabytkowe budynki. Pierwszym był wiatrak "holender", następnie tartak, a po nich także kościół ewangelicki . Był to czas, kiedy nagle zaczęto uważać, że wszystko co poniemieckie jest złe i należy się tego pozbyć. Taki właśnie los spotkał stary cmentarz . Piękne marmurowe, ...
Lata 70-te poprzedniego stulecia to czas, kiedy w Górzynie zaczęły znikać zabytkowe budynki. Pierwszym był wiatrak "holender", następnie tartak, a po nich także kościół ewangelicki . Był to czas, kiedy nagle zaczęto uważać, że wszystko co poniemieckie jest złe i należy się tego pozbyć. Taki właśnie los spotkał stary cmentarz . Piękne marmurowe, granitowe i wykonane z piaskowca płyty nagrobne niszczono, a same groby zaczęły "znikać". Zniknęła także kaplica grzebalna po której do dzisiaj pozostał jedynie niewielki fundament.

Górzyn