Rafineria Gdańska
Grupa LOTOS

W połowie lat 70. powstała w Gdańsku niezwykle nowoczesna rafineria, nastawiona na produkcję olejów smarnych, o której pisano, że jest najnowocześniejsza na świecie i z największym w Europie Blokiem Olejowym, uruchomionym w lipcu 1977 roku. Była to pierwsza inwestycja w PRL-u oparta na zachodnich technologiach. W 1995 r. zbudowano pierwszą nową instalację – reformingu benzyn. Dzięki inwestycjom w latach 1998-2020 rafineria przestawiła się na produkcję paliw pędnych, zwiększyła swoją produkcję czterokrotnie ...
W połowie lat 70. powstała w Gdańsku niezwykle nowoczesna rafineria, nastawiona na produkcję olejów smarnych, o której pisano, że jest najnowocześniejsza na świecie i z największym w Europie Blokiem Olejowym, uruchomionym w lipcu 1977 roku. Była to pierwsza inwestycja w PRL-u oparta na zachodnich technologiach. W 1995 r. zbudowano pierwszą nową instalację – reformingu benzyn. Dzięki inwestycjom w latach 1998-2020 rafineria przestawiła się na produkcję paliw pędnych, zwiększyła swoją produkcję czterokrotnie i ponownie należy do najnowocześniejszych na świecie.
[ za ]

Instalacje Rafinerii Gdańskiej na zdjęciu dla skandynawskiej agencji ...