Jezioro Radęcińskie

Regenthiner See

Jezioro Radęcińskie – jezioro na Równinie Drawskiej, w powiecie strzelecko-drezdeneckim, w gminie Dobiegniew. Powierzchnia 174,4 ha, długość 4,65 km, szerokość 0,3 km, max głębokość 15 m.

Jezioro położone wśród lasów, przylegające od południa do miejscowości Lipinka oraz do położonego nieco dalej na wschód Radęcina. Jezioro posiada bardzo urozmaiconą linię brzegową charakteryzującą się licznymi przewężeniami i zatokami. Według danych w Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska wody jeziora ...

Jezioro położone wśród lasów, przylegające od południa do miejscowości Lipinka oraz do położonego nieco dalej na wschód Radęcina. Jezioro posiada bardzo urozmaiconą linię brzegową charakteryzującą się licznymi przewężeniami i zatokami. Według danych w Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska wody jeziora charakteryzują się II klasą czystości, przy czym na przestrzeni lat jakość wody w akwenie ulega stałej poprawie.

Radęcin. Fragment miejscowości i Jezioro Radęcińskie.