Widoki z wieży widokowej na wzgórzu Gedymina, Szczawno-Zdrój
Ryszard Kumorek: Dość posępny widok, ale zdjęcie oryginalne.
Folwark Lesica (dawny PGR Rędzin), ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: W okolicy folwarku w Lesicy nie było ani jednego budynku z naczółkowym dachem. A taki dach widać w tle.
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: W takim razie poddaję pod głosowanie.
Hurtownia artykułów metalowych W. Fantiniego, ul. Długa, Wrocław
Hellrid: Zdecydowanie lepsze :)
Gospodarstwo nr 82, ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: Dżdżownice to raczej tu . Po rozbiórce tego domu mieszkalnego pojawiło się coś w rodzaju namiotu, nawet sądziłam, ze tam pieczarkarnia.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Tony: Temat już był, generalnie zgadzam się w 100% z komentarzem wyżej. Kamiennych krzyży jest bardzo dużo, a zaledwie część z nich była krzyżami "pokutnymi" (pojednania), dzisiaj nie ustalimy które taką funkcję pełniły. Zwyczajowo się przyjęło że wszystkie stare, ręcznie obrobione krzyże wrzucało się do jednego worka. Teraz mamy tego efekty. Akurat na zdjęciu widzimy krzyż szczytowy, pełniący prawdopodobnie ...

LukaszGrzelik
mietok

Dawny ratusz w Gorzowie Wielkopolskim

Dawny ratusz, ul. Obotrycka 16.

Ratusz w Gorzowie został zapewne wzniesiony w I połowie XIV w., po wschodniej stronie rynku, naprzeciw kościoła Mariackiego. Niektórzy badacze twierdzą, że na ratusz został adaptowany budynek klasztoru, sekularyzowanego wraz z nastaniem reformacji.

Była to budowla prostopadłościenna, dwukondygnacyjna, nakryta wysokim dachem dwuspadowym, zwrócona fasadą do kościoła farnego. Na osi fasady znajdowała się nadbudowana, czworoboczna wieża trębacka. W dolnej kondygnacji znajdowało się archiwum i izba handlowa oraz „izba posłuszeństwa obywatelskiego”, czyli areszt.
W drugiej kondygnacji znajdowała się Izba Rady oraz izba sądowa. Pod ratuszem znajdowały się sklepione piwnice, gdzie mieściła się gospoda, skarbczyk
i areszt.Przed ratuszem stał posąg Rolanda, symbolizującego prawa i wolności stanu mieszczańskiego. Jeszcze w XIX w. w szczytach ratusza znajdowały się charakterystyczne, gotyckie pinakle. Na początku XIX w. zamierzano wybudować nowy ratusz w stylu klasycystycznym wg projektu Davida Gillego. Zamierzenie nie zostało zrealizowane. Na początku lat 20-tych XIX w. przeniesiono niektóre urzędy do Domu Komendanta, opodal miejsca po dawnej Bramie Santockiej. W sierpniu 1825 r. zawaliła się wieża ratuszowa, a sam budynek nie remontowany konsekwentnie chylił się ku upadkowi.

Stary, średniowieczny ratusz uległ ostatecznie rozbiórce w latach 1850-51. Na jego miejscu w 1899 r. Johann Hermann Paucksch, gorzowski fabrykant, ufundował fontannę - studnię w postaci kobiety - nosicielki wody symbolizującej Wartę. U dołu fontanny są dwie dziewczynki z wędką, siecią i stateczkiem jako symbole rybołówstwa  i żeglugi, a po drugiej stronie chłopiec z młotkiem i kołem zębatym jako symbol przemysłu. Wykonawcą był prof. Cuomo von Vechtritz.
W czasie I wojny światowej próbowano ją zdemontować. Już w 1942 została zdemontowana wraz z figurkami i ślad po nich zaginął. Nie zachowały się też po 1948 r. dokumenty o jej dalszych losach. Współczesna wersja rzeźby autorstwa rzeźbiarki Zofii Bilińskiej odsłonięta została 2 lipca 1997 r. Po rozbiórce starego ratusza władze miejskie objęły do swojej dyspozycji budynek przy ul. Sikorskiego. Była to budowla wzniesiona w konstrukcji ryglowej, prostopadłościenna, dwukondygnacyjna, nakryta wysokim dachem dwuspadowym. W dyspozycji władz miej skich znajdował się ponadto od 1890 r. budynek przy ul. Obotryckiej. Budynek został wzniesiony w 1723 r. jako sierociniec. Budowla poddana została dwukrotnie przebudowie i modernizacji, tak, że w latach 20-tych XX w. została połączona z budynkiem nowo wybudowanego ratusza.

W związku z problemami lokalowymi, z jakimi borykały się władze miasta, w 1912 r. został rozpisany wśród niemieckich architektów konkurs na projekt ratusza w Gorzowie Wlkp. Żaden z nagrodzonych projektów ze względu na wybuch wojny światowej oraz zbyt duże, przewidywane koszty realizacji nie został wykonany.
Jeszcze w 1916 r. powrócono do idei budowy ratusza, jednak pogarszająca się sytuacja materialna uniemożliwiła realizację nowego projektu. Przyjęto założenie o dobudowie
do istniejącego budynku mieszczącego w tym czasie biura urzędów miejskich, dawnego sierocińca.
Na początku lat 20-tych ponownie powrócono do idei budowy ratusza, a inwestycję realizowano od 2.07.1923 r. do 7.10.1924 r. Jednym z powodów ponownego podjęcia inicjatywy mógłby być m.in. pożar starego ratusza w dniu 18.10.1919 r., który przysporzył znacznych strat materialnych.

Na niskim parterze nowo wybudowanego ratusza umieszczono magazyn papieru, drukarnię i introligatornię. Na wysokim parterze umieszczono biuro meldunkowe z obszerną salą dla interesantów oraz kancelarię i pomieszczenia z maszynami do pisania. Na pierwszym piętrze znalazły się gabinety nadburmistrza, burmistrza, dyrektora biura, pomieszczenia dla referantów, straży i wydziału policji kryminalnej. Na drugim piętrze, po stronie zachodniej, umieszczono salę posiedzeń rady miejskiej z garderobą oraz pomieszczenia referantów i stenotypistek. Na poddaszu znalazły się biura płac, pomieszczenie referenta i siły pomocniczej. Gmach nowego ratusza połączono z budynkiem dawnego sierocińca.

Po zajęciu Gorzowa przez wojska sowieckie w styczniu 1945 r. w budynku ratusza do 1946 r. miała siedzibę wojenna komendantura miasta płk. Josifa Draguna.
W latach 1953-56 obiekt znajdował się w dyspozycji miejscowego Urzędu Bezpieczeństwa. W późniejszym czasie budynek przejęła Milicja na potrzeby Miejskiej Komendy Milicji. Po przemianach ustrojowych z przełomu lat 80-tych i 90-tych obiekt użytkowała Policja Państwowa na cele Miejskiej Komendy Policji. Nowym przeznaczeniem obiektu ma być, zgodnie z tradycyjną funkcją, siedziba władz miejskich.

Budynek dawnego ratusza usytuowany jest w południowo-wschodniej części Starego Miasta, posadowiony jest na nieregularnej działce budowlanej, na łuku po północno-wschodniej stronie skrzyżowania ulic Obotryckiej i Fornalskiej. Budynek charakteryzuje się zwartą, masywną bryłą w formie prostopadłościanu, nakrytego wysokim dachem. W sensie formalnym jest to budowla 4-kondygnacyjna, podpiwniczona, nakryta wysokim, asymetrycznym dachem dwuspadowym z użytkowym poddaszem.

Kondygnacje budynku posiadają obszerny korytarz na osi, z którego jest dostęp do pomieszczeń biurowo-administracyjnych. Poszczególne kondygnacje są skomunikowane z budynkiem dawnego sierocińca, przylegającego do gmachu ratusza od strony zachodniej. W drugiej kondygnacji ponad wejściem z klatki schodowej na korytarz zakomponowane z mozaiki w polu zamkniętym półkoliście jest godło miasta: czerwony orzeł brandenburski na białym tle z zielonymi koniczynami w szponach. W trzeciej kondygnacji jest gabinet nadburmistrza i burmistrza oraz pomieszczenie dla straży. W czwartej kondygnacji, po stronie zachodniej, jest sala posiedzeń rady miejskiej. Gmach dawnego ratusza posiada niewątpliwe cechy architektoniczno-kompozycyjne
i stanowi element wartościujący zabudowę ulicy Obotryckiej i Fornalskiej. Budynek wpisany w nieregularna działkę jest przykładem architektury urzędowej, związanej z prestiżową funkcją siedziby władz miejskich. Obiekt stanowi jeden z nielicznych zachowanych elementów przedwojennej zabudowy na terenie Starego Miasta. Z drugiej strony należy zaznaczyć, że w stosunku do projektowanej realizacji ratusza z przed I wojny światowej, ten wydaje się niezwykle skromny, o zredukowanym programie użytkowym, ograniczonym tylko do podstawowych funkcji.

Opracowanie: Anna Baran, Marzena Maćkała
Na podstawie materiałów udostępnionych przez: