Kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela

We wsi Morasko, którą na początku XX wieku zakupiła Komisja Kolonizacyjna, powstała w latach 1908-1910 świątynia ewangelicka. W okresie dwudziestolecia międzywojennego morascy katolicy wznieśli własną świątynię - kościół Świętej Trójcy (zburzony w sierpniu 2017 roku).
W 1945 roku protestancka świątynia została opuszczona. W tym samym okresie, dewastacji zaczął ulegać kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela w Chojnicy. W związku z tym parafia przeniosła się do niszczejącego kościoła poewangelickiego ...
W 1945 roku protestancka świątynia została opuszczona. W tym samym okresie, dewastacji zaczął ulegać kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela w Chojnicy. W związku z tym parafia przeniosła się do niszczejącego kościoła poewangelickiego nadając mu dzisiejsze wezwanie.
Neobarokowy kościół na planie prostokąta. Wejście przez kruchtę w wieży, pojedyncza nawa nakryta płaskim stropem. Prostokątne prezbiterium, przykryte sklepieniem kolebkowym, pierwotnie pełniło funkcję zakrystii nad którą znajdował się chór muzyczny. Obecną funkcję pełni od 1945 roku. Wystrój tej części świątyni najprawdopodobniej przeniesiono z kościoła w Chojnicy. Są to obraz ukazujący ścięcie św. Jana Chrzciciela nad którym znajduje się pochodzący z drugiej połowy XVIII wieku barokowy krucyfiks i dwie rzeźby aniołów. Po bokach centralnego obrazu rzeźby apostołów Piotra i Pawła z około 1630 roku.
Na ścianach bocznych nawy znajdują się z trzech stron empory, których frontowe ściany zdobi polichromia o tematyce roślinnej. Naprzeciwko ołtarza na emporze organy z początku XX wieku.
Na podstawie Wikipedii

Kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela w poznańskiej dzielnicy (dawnej ...