Kryniczna (165 m n.p.m.)

Adlerhöhe, Braniske Berg

Charakterystyczne wzniesienie na wschód od zabudowań wsi, Obecnie funkcjonuje na nim sortownia śmieci. Wcześniej, od połowy lat 70 - tych XX, do końca 80 - tych XX w. użytkowało go wojsko, utrzymując na nim zapasowe stanowisko dowodzenia obrony przeciwlotniczej wraz z obsługą utrzymująca miejsce w gotowości (kilku żołnierzy) Relikty schronów i podziemnych garaży prawdopodobnie istnieją nadal. Nie był to jednak teren dziewiczy. Według przekazów, w czasie wojny działała tu podziemna fabryka amunicji, ...
Charakterystyczne wzniesienie na wschód od zabudowań wsi, Obecnie funkcjonuje na nim sortownia śmieci. Wcześniej, od połowy lat 70 - tych XX, do końca 80 - tych XX w. użytkowało go wojsko, utrzymując na nim zapasowe stanowisko dowodzenia obrony przeciwlotniczej wraz z obsługą utrzymująca miejsce w gotowości (kilku żołnierzy) Relikty schronów i podziemnych garaży prawdopodobnie istnieją nadal. Nie był to jednak teren dziewiczy. Według przekazów, w czasie wojny działała tu podziemna fabryka amunicji, Część z tych obiektów adaptowało LWP, część zasypano. Na wzniesieniu stała również charakterystyczna kratownicowa wieża, chyba obserwacyjna (stąd tez potoczna nazwa wzgórza funkcjonująca w okolicy "Patrolka". Wieżę rozebrano kilka - kilkanaście lat po wojnie