Willa Hiszpańskich

Willa rodziny Hiszpańskich znajduje się przy ulicy Narbutta 18, w głębi ogrodu w warszawskiej dzielnicy Mokotów. Została wybudowana w latach 1920-1921 dla Stanisława Hiszpańskiego, który był potomkiem słynnego szewca i powstańca styczniowego Stanisława Eugeniusza Hiszapńskiego.
Na parterze oraz w północnej części piętra budynku urządzone były warsztaty szewskie i część socjalna dla pracowników, natomiast w pozostałej części willi mieszkania rodziny. W czasie wojny willa uległa częściowemu zniszczeniu. ...

Na parterze oraz w północnej części piętra budynku urządzone były warsztaty szewskie i część socjalna dla pracowników, natomiast w pozostałej części willi mieszkania rodziny. W czasie wojny willa uległa częściowemu zniszczeniu. W 1947 roku budynek kupił od spadkobierców rodziny Hiszpańskich stomatolog prof. Józef Rancewicz, który w latach 1947-1948 odbudował dom wg projektu inż. Chodakowskiego.

Willa rodziny Hiszpańskich znajduje się przy ulicy Narbutta 18, ...