Dwór Klonówiec

Późno klasycystyczny dwór w Klonówcu wzniesiono około 1850 roku prawdopodobnie dla ówczesnej właścicielki majątku Apolonii ze Skarżynskich Szczawińskiej. Około 1914 roku rozbudowali go kolejni właściciele Cioromscy. W ich rękach dwór był do 1916 roku. Ostatnią przedwojenną właścicielką była żona adwokata Maria Dąbrowska. Jest to budynek parterowy z mieszkalnym poddaszem, zbudowany na planie prostokąta z wyodrębnionym ryzalitem od strony ogrodu. Dwie oficyny z osobnymi wejściami przylegają do krótszych ...
Późno klasycystyczny dwór w Klonówcu wzniesiono około 1850 roku prawdopodobnie dla ówczesnej właścicielki majątku Apolonii ze Skarżynskich Szczawińskiej. Około 1914 roku rozbudowali go kolejni właściciele Cioromscy. W ich rękach dwór był do 1916 roku. Ostatnią przedwojenną właścicielką była żona adwokata Maria Dąbrowska. Jest to budynek parterowy z mieszkalnym poddaszem, zbudowany na planie prostokąta z wyodrębnionym ryzalitem od strony ogrodu. Dwie oficyny z osobnymi wejściami przylegają do krótszych boków dworu. Nakryty jest dachem naczółkowym. Przy dworze znajduje się zniszczona oficyna oraz park ze stawem. Obecnie budynek jest siedzibą Gospodarstwa Rolno-Nasiennego. W ostatnim czasie przeprowadzono w nim remont dachu.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Dwór w Klonówcu