Schronisko na Przysłopie Miętusim (dawne)

Schronisko na Miętusiej

Schronisko na Przysłopie Miętusim – nieistniejące schronisko turystyczne w Dolinie Miętusiej w Tatrach Zachodnich. Znajdowało się w górnej, zachodniej części Miętusiej Polany (na tzw. Ogonie).
Było to prywatne schronisko zwane Bufetem na Przysłopie Miętusim. Działało w latach 1934-1968.
Od 1935 do 1939, a następnie od 1947 do 1958 roku prowadziła je Bronisława Staszel-Polankowa (1912-1988) polska narciarka, ośmiokrotna mistrzyni Polski, nieoficjalna mistrzyni świata z 1929 r.
Było niewielkie, drewniane, powstało poprzez rozbudowę szałasu. Zostało zamknięte przez dyrekcję Tatrzańskiego Parku Narodowego. W 1987 r. opuszczony budynek spłonął.

Bronisława Staszel-Polankowa (1912-1988), narciarka, ośmiokrotna ...
    Nieistniejące schronisko na Miętusiej prowadzone przez Broncię ...