Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Wincenty Miros: To jest rakieta balistyczna :-)

Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Ostatnio wyszukiwane hasła

kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, powiat s, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser, Shule, oleśnica, wyspa, Lehmwasser, Bartoszowice, Lwówek śląski, Łojowice, orla wroclaw, Jagielno, nowogard, raclawicka, skarbowcow, Carl, Panorama wrocławia, Pełcznica świebodzice, Jelenia Góra, ekonom w, Carl wurbs, Wrocław w roku 1850, Wrocław 1850, lipno, ścinawka średnia, szkoła w je, szkoła w Jeleniej, Miernicza 20, Piechowice, Piastów, Piasto, leszno dworzec, nefrytowa, szkoła w Cieplicach, lubinowa, Kamyk, Zero

Jaworzec

Rzecz o nieistniejącej wsi

Nieistniejąca wieś w Bieszczadach, położona u podnóży szczytów: Bukowiny, Siwarny, Krysowej i Kiczery, 3 km na północ od Kalnicy. Nazwa Jaworzec pochodzi od jaworu. Drzewo to uznawane było za chroniące przed złymi mocami, a także używane do wyrobu instrumentów muzycznych, m.in. trembit i piszczot. Ich donośne dźwięki zapewniały porozumiewanie się na dalsze odległości, służyły do odstraszania wilków podkradających się do wypasanych stad owiec i wołów.

Wieś była lokowana na prawie wołoskim przed 1580 r. przez ród magnacki Kmitów herbu Szreniawa.

W 1921 r. we wsi było 78 domów zamieszkiwanych przez 501 mieszkańców, w tym 497 osób podało narodowość rusińską, a 4 osoby polską.

W 1939 r. wioska znalazła się w Generalnym Gubernatorstwie, jednak nie poniosła strat. Z przypowieści okolicznych mieszkańców wynika, że przybyły do Jaworca na pacyfikację oddział niemiecki usłyszał znaną na dwie strony Karpat rodzinę romskich muzyków (którzy jak Żydzi podlegali eksterminacji), grających hymn niemiecki, i postanowili ich puścić wolno, a wieś zostawić w spokoju.

Jednak w 1947 r. wieś została wysiedlona i spalona wraz z cerkwią św. Wielkiego Męczennika Dymitra przez jednostki KBW w ramach Akcji Wisła.

Z pierwotnej zabudowy pozostały kamienna podmurówka i schody do cerkwi, kamienne piwnice, studnie oraz piaskowcowy cokół krzyża ufundowanego na pamiątkę zniesienia pańszczyzny w 1848 r.

Wiosną 1976 r. rozpoczęła tu swoją działalność Bacówka PTTK „Jaworzec” – schronisko turystyczne. Przez nieistniejącą wieś prowadzą szlaki turystyczne na Połoninę Wetlińską oraz do rezerwatu przyrody „Sine Wiry”.

W czerwcu 2012 r. nastąpiło uroczyste otwarcie ścieżki historycznej „Bieszczady Odnalezione”. Wiedzie ona przez trzy nieistniejące Bojkowskie wsie: Jaworzec, Łuh i Zawój. Wramach projektu postawiono tablice w dwu wersjach językowych: polskiej i ukraińskiej, dokonano częściowej rekonstrukcji chaty (chyży) w Jaworcu, wskazano dawne granice wsi, zrekonstruowano kilka nagrobków na cmentarzach, w Jaworcu dokonano częściowej rekonstrukcji dwóch piwnic podbudynkowych.

„Bieszczady Odnalezione” to idea, którą realizują wspólnie dwa stowarzyszenia: polskie – Stowarzyszenie Rozwoju Wetliny i Okolic Wetliny i ukraińskie – Beskydzke Zemlactwo z Iwano-Frankowska. Finansowany projekt przez fundację Bieszczadzką Partnerstwo dla Środowiska to próba ocalenia od niepamięci materialnych śladów kultury Ukraińców, Polaków i Żydów żyjących zgodnie w polskiej części Karpat Wschodnich przed II wojną światową przez kilkaset lat.

Za Kalendarz Rodzinny 2021

/ / /