Pomnik rozstrzelanych przez Niemców w latach 1939-1945

Autor Anatol Drwal. Granitowy pomnik przedstawia klęczącego mężczyznę, który podtrzymuje zwisającą mu przez ramię postać kobiety. Na cokole umieszczono inskrypcje.

Napis: PAMIĘCI/ ROZSTRZELANYCH/ PRZEZ HITLEROWCÓW/ W LATACH 1939-1945/ CZYNEM DOWIEDLI/ ŻE POLSKA NIE ZGINĘŁA/
HELENA MARUSARZ/ MISTRZYNI SPORTU/ JANDURA MARIA/ URZĘDNICZKA/ ZIĘTKIEWICZ MARIA/ NAUCZYCIELKA/ PAJĄK JÓZEFA/ ROBOTNICA/ SERMAK MARIA/ LAT 17/ KWAŚNIAK EUGENIA/ INNI NIE ROZPOZNANI

W tym miejscu Niemcy przez cały okres okupacji dokonywali masowych egzekucji. Nieznana jest liczba wszystkich ofiar, gdyż okupanci maskowali miejsca zbrodni sadząc na mogiłach młode sosny. W okresie 1941-43 Niemcy zamordowali tu co najmniej 150 osób, głównie więźniów. Tutaj została rozstrzelana słynna polska narciarka, Helena Marusarzówna. W 1958 r. dokonano ekshumacji jej zwłok i przeniesiono na cmentarz zasłużonych w Zakopanem.

Pomnik rozstrzelanych przez Niemców w latach 1939-1945 w Pogórskiej ...