Zabudowania gospodarcze

Pałac Czechnów

Schloss Zechen

Czechnów, w okresie międzywojennym należąca do Niemiec pod nazwą Zechen, może poszczycić się ciekawym pałacem. Jest to obiekt zbudowany na rzucie prostokąta z cechami neogotyckimi i półkolistym ryzalitem od zachodu. Wzniesiony jest na podmurówce z kamienia polnego, murowany, jednopiętrowy, przykryty czterospadowym dachem. Na elewacji północnej widnieje rok 1924, w którym pałac został zbudowany dla rodziny Krauseiche.
Projektantami pałacu (dworu) są wrocławscy architekci Klein i Wolf. Wrocławska ...
Projektantami pałacu (dworu) są wrocławscy architekci Klein i Wolf. Wrocławska firma architektoniczna, której byli właścicielami, zaprojektowała również dwór w sąsiednim Giżynie. Z pałacem sąsiadują zabudowania gospodarcze dawnego majątku.

Czechnów. Sklep Hahna, pałac, dom urzędników celnych i szkoła.
    Pałac w Czechnowie.