Kamienica Pod Beczką (Dębińskiego)

Kamienica powstała jako jednopiętrowy budynek w XV wieku, ale już w połowie kolejnego stulecia dokonano renesansowej przebudowy, na którą składały się pracy przy elewacji, sklepieniach oraz wnętrzach. W drugiej połowie XVII wieku dom był w posiadaniu łowczego królewskiego- Kaspra Dębińskiego. Ten nakazał nadbudować drugie piętro, a elewację ozdobił panopliami, czyli ornamentem przedstawiającym różne rodzaje broni. Forma ta została zniszczona, kiedy nadano jej klasycystyczne formy, modne w XIX wieku. ...
Kamienica powstała jako jednopiętrowy budynek w XV wieku, ale już w połowie kolejnego stulecia dokonano renesansowej przebudowy, na którą składały się pracy przy elewacji, sklepieniach oraz wnętrzach. W drugiej połowie XVII wieku dom był w posiadaniu łowczego królewskiego- Kaspra Dębińskiego. Ten nakazał nadbudować drugie piętro, a elewację ozdobił panopliami, czyli ornamentem przedstawiającym różne rodzaje broni. Forma ta została zniszczona, kiedy nadano jej klasycystyczne formy, modne w XIX wieku. Dopiero w roku 1982 przywrócono wygląd z początku XVII wieku.

Fragment kamienicy z widocznymi zakładem i restauracją. przy ulicy ...
    Kamienica nr 14.