Dwór Iłowo

Schloss Illowo

1868 r.

W połowie XIX w. właścicielami była rodzina Langner, dla której w 1868 r. wybudowano tu obecny dwór. Wieś tak opisywali autorzy Słownika Geograficznego: "Wieś... w lesistej okolicy nad strugą Iłonką, 1 mila od traktu bitego więcborsko-złotowskiego"... W 1885 r. na Iłowo składała się wieś i dobra. Majątek był w wysokiej kulturze rolnej, za co otrzymał miano "dóbr rycerskich". Wieś liczyła 2327, a majątek 4268 mórg. Łącznie było tu 114 budynków oraz 44 domy zamieszkałe przez 430 osób, w tym 312 ewangelików. ...
W połowie XIX w. właścicielami była rodzina Langner, dla której w 1868 r. wybudowano tu obecny dwór. Wieś tak opisywali autorzy Słownika Geograficznego: "Wieś... w lesistej okolicy nad strugą Iłonką, 1 mila od traktu bitego więcborsko-złotowskiego"... W 1885 r. na Iłowo składała się wieś i dobra. Majątek był w wysokiej kulturze rolnej, za co otrzymał miano "dóbr rycerskich". Wieś liczyła 2327, a majątek 4268 mórg. Łącznie było tu 114 budynków oraz 44 domy zamieszkałe przez 430 osób, w tym 312 ewangelików. Na pocz. XX w. ogromny majątek Wilckensów został częściowo rozparcelowany, a na pozyskanych ziemiach utworzono mniejsze gospodarstwa. W 1926 r. oprócz głównej majętności we wsi znajdowały się dwa folwarki: Bogumiła Marquardta o areale 75 ha oraz Gustawa Maecka - 50 ha. Dobra należące do Anny Wilckens liczyły 1114 ha i przynosiły 3852 marki czystego dochodu gruntowego. Majątek posiadał talże owczarnię użytkową. Po 2. wojnie światowej został przejęty przez Skarb Państwa Polskiego, a na terenie folwarku utworzono Państwowe Gospodarstwo Rolne, zlikwidowane ustawowo po 1990 r. Dwór przeznaczono na mieszkania i biura PGR-u. W latach 80. XX w. został on wyremontowany. W latach 90. na bazie folwarku powstała firma "Ikrol". Właścicielem pozostałości folwarku i dworu wraz z parkiem został w 2004 r. osoba prywatna.
Dwór klasycystyczny. Budynek wzniesiony na planie prostokąta w dłuższej osi N-S, parterowy, nakryty dachem dwuspadowym. Elewacje spina trójkątna wystawka przechodząca ponad dachem. W 11-osiowej fasadzie portyk filarowy dźwigający balkon.
Układ przestrzenny zespołu dworskiego zachowany. Większość zabudowań w dobrym stanie.
Park krajobrazowy z XIX w. o pow. 4,95 ha (wraz z dworem i stawem). Park pomimo zakłóconej pierwotnej kompozycji jest czysty i zadbany.

Iłowo. Dwór, kościół i szkoła.