Dwór Żoruchowo

Schloss Sorchow

Późnoklasycystyczny pałac rodziny von Braunschweig. Pałac wybudowany w 1833 roku, przebudowany w II poł. XIX w.
Pałac z zabudowaniami położony jest w północnej części wsi, przy czym zabudowania gospodarcze po obu stronach drogi. Między tymi zabudowaniami po północnej stronie drogi prowadzi droga do pałacu, wysadzana drzewami oraz duży owalny w kształcie podjazd.
Pałac położony na osi wschód-zachód, wolnostojący, piętrowy, podpiwniczony. Całość otynkowana - okna podkreślone tynkowymi obramowaniami. ...
Pałac położony na osi wschód-zachód, wolnostojący, piętrowy, podpiwniczony. Całość otynkowana - okna podkreślone tynkowymi obramowaniami. Wejście do pałacu przez czterokolumnowy portyk przykryty blaszanym dachem, pierwotnie zwieńczenie portyku inne. Dach czterospadowy, kleszczowo-płatwiowy ze stolcem podwójnym, kryty blachą. Przy ścianach szczytowych przybudówki prowadzące do wnętrza pałacu.
Układ wnętrza - w piwnicy i na I piętrze trójtraktowy ze środkową sienią po osi wzdłużnej budynku, parter - układ dwutraktowy z holem poprzecznym w drugim trakcie mieszczącym klatkę schodową prowadzącą na piętro. którym znajduje się cmentarz wsi.Drzwi prowadzące do pałacu dwuskrzydłowe, przeszklone z ozdobnym nadświetlem i zwieńczeniem.
Na parterze w całości zachowana stolarka drzwiowa z dwuskrzydłowymi drzwiami, trójpłycinowymi, ozdobnym gzymsem i obramowaniami. W niektórych pomieszczeniach zachowane stiuki na sufitach - o motywach roślinnych.
Zachował się jeden kominek i jeden ozdobny piec kaflowy z kominkiem.

Dwór Żoruchowo.