Szczyt 570 m n.p.m.

Schwarzeberg, Schwarzerberg

Kopulaste, całkowicie zalesione wzniesienie na północno-wschodnim, stromym zboczu Chełmca, na granicy trzech formacji geologicznych: górnokarbońskich warstw białokamieńskich, mniej odpornych warstw wałbrzyskich i porfirowego lakkolitu części szczytowej. Niewielkie przewyższenie wzgłędne rzędu 15 metrów otrzymało nazwę Schwarzeberg - wg niemieckich map wysokość to 588 m. Pod wzgórzem wytrasowana jest dawna linia kolejowa, która z nasypu przechodzi w wykop. Przez środek wzgórza przechodzi niebieski ...
Kopulaste, całkowicie zalesione wzniesienie na północno-wschodnim, stromym zboczu Chełmca, na granicy trzech formacji geologicznych: górnokarbońskich warstw białokamieńskich, mniej odpornych warstw wałbrzyskich i porfirowego lakkolitu części szczytowej. Niewielkie przewyższenie wzgłędne rzędu 15 metrów otrzymało nazwę Schwarzeberg - wg niemieckich map wysokość to 588 m. Pod wzgórzem wytrasowana jest dawna linia kolejowa, która z nasypu przechodzi w wykop. Przez środek wzgórza przechodzi niebieski szlak ze Szczawna na Chełmiec pokonując tu 130 metrów różnicy wysokości na odcinku 450 m. W pobliżu Schwarzebergu znajdują się źródła Szczawnika płynące w wypreparowanym w stromym zboczu obniżeniu nazywanym przed wojną Klappertalweg (Droga w Klepiącej Dolinie). (moose)

Zelektryfikowana linia szczawieńska w leśnej głuszy u stóp Chełmca.

Szczyt 570 m n.p.m. na innych fotografiach