Międzykopalniana kolejka przemysłowa Tytus - Gustaw

Staw

Szolnia Gustaw

Szczyt 573 m n.p.m.

Wurxelberg, Sand-Berg

Wzgórze 573 m, dziś bez nazwy, w północno-wschodnim ramieniu Masywu Chełmca ponad dzielnicą Konradów. Wzgórze tworzą warstwy białokamieńskie - górnokarbońskie skały osadowe - zlepieńce grubootoczakowe, przeławicone piaskowcami gruboziarnistymi (stąd niemiecka nazwa, a niemiecki pomiar to 563,4 m). Występują w nich pokłady węgla kamiennego, które były eksploatowane w sztolniach kopalni David z Konradowa. Od wschodniej strony wzgórza prowadziła kolej linowa dowożąca urobek do sortowni na Konradowie, ...
Wzgórze 573 m, dziś bez nazwy, w północno-wschodnim ramieniu Masywu Chełmca ponad dzielnicą Konradów. Wzgórze tworzą warstwy białokamieńskie - górnokarbońskie skały osadowe - zlepieńce grubootoczakowe, przeławicone piaskowcami gruboziarnistymi (stąd niemiecka nazwa, a niemiecki pomiar to 563,4 m). Występują w nich pokłady węgla kamiennego, które były eksploatowane w sztolniach kopalni David z Konradowa. Od wschodniej strony wzgórza prowadziła kolej linowa dowożąca urobek do sortowni na Konradowie, częściowo kolej ta była prowadzona w tunelu właśnie pod wzgórzem. Od północno-zachodniej strony znajdowały się szyby Hermann, Wilhelm, Rauch i David eksploatujące żyłę David. Na flotzkarcie Zigelskyego z 1905 r. wzgórze nazwano Wurxelberg, a na flotzkarcie Zigelsky, Baum z 1928 r. Sand-Berg - tak jak na innych mapach. Wzgórze porasta las mieszany regla dolnego - buczyna i świerk. Od północy podchodzą zabudowania wałbrzyskiego osiedla Konradów. Od wschodniej strony prowadzi niebieski szlak ze Szczawna-Zdrój na Chełmiec. (moose)

Szczyt 573 m n.p.m. na innych fotografiach