Sztuczny wąwóz - przekop skalny (Biały Kamień)

Szczyt 532 m n.p.m.

Ziegenrücke, Sandberg

Wzgórze 532 m, dziś bez nazwy, na krawędzi północno-wschodniego ramienia Masywu Chełmca. Wzgórze tworzą warstwy białokamieńskie - górnokarbońskie skały osadowe - zlepieńce grubootoczakowe, przeławicone piaskowcami gruboziarnistymi (stąd niemiecka nazwa). Występują w nich dwa pokłady węgla kamiennego, które były eksploatowane w licznych niewielkich sztolniach. Od strony Konradowa wybijało źródło Finsterbrunn, które uznawano za źródło mineralne. Wzgórze od północy i wschodu podcięte trawersem nieistniejącej ...
Wzgórze 532 m, dziś bez nazwy, na krawędzi północno-wschodniego ramienia Masywu Chełmca. Wzgórze tworzą warstwy białokamieńskie - górnokarbońskie skały osadowe - zlepieńce grubootoczakowe, przeławicone piaskowcami gruboziarnistymi (stąd niemiecka nazwa). Występują w nich dwa pokłady węgla kamiennego, które były eksploatowane w licznych niewielkich sztolniach. Od strony Konradowa wybijało źródło Finsterbrunn, które uznawano za źródło mineralne. Wzgórze od północy i wschodu podcięte trawersem nieistniejącej linii kolejowej tzw. szczawieńskiej, dla przebiegu której wykonano głęboki przekop skalny zwany Ziegenrücke (Kozi Grzbiet), nad którym przerzucony był wiadukt łączący Biały Kamień z polami i terenami górniczymi powyżej linii. Na kocie 532,1 m stała wieża triangulacyjna. Na flotzkarcie Zigelskyego z 1905 r. wzgórze nazwano Sandberg (Góra Piaskowa), a znajdującą się bliżej Chełmca kumulacje 550,1 m nazwano Nakter-Berg (Naga Góra). Na flotzkarcie Zigelsky, Baum z 1928 r. już nie ma tej nazwy. Wzgórze częściowo zalesione (od pn. zach.), w części zarastającymi dawnymi polami i pastwiskami (od pd-wsch.). Ze wzgórza rozpościerają się ładne widoki na Biały Kamień i góry otaczające Kotlinę Wałbrzyską. (moose)

Na szczycie góry (Sandberg) widać wieżę triangulacyjną. Zdjęcie ...
    Panorama od wschodu na fragment Białego Kamienia z kościołem p.w. ...