Plebania

Kościół św. Mikołaja

Kirche

XIII / XIV

Gotycki kościół parafialny św. Mikołaja, wzniesiony z cegły przed 1300 rokiem jako jednonawowy, rozbudowany w latach 1906-1907 o wieżę i nawę boczną. Wyposażenie wnętrza późnobarokowe i rokokowe: ołtarz główny z 1720 roku, ołtarze boczne z XVII i XVIII wieku, chrzcielnica z 1. połowy XVIII wieku, ambona z około 1720 roku, stalle z XVIII wieku, kropielnica granitowa, prawdopodobnie średniowieczna. Na wieży gotycki dzwon z XV wieku. W ściany kościoła od zewnątrz wmurowane są tablice upamiętniające: ...
Gotycki kościół parafialny św. Mikołaja, wzniesiony z cegły przed 1300 rokiem jako jednonawowy, rozbudowany w latach 1906-1907 o wieżę i nawę boczną. Wyposażenie wnętrza późnobarokowe i rokokowe: ołtarz główny z 1720 roku, ołtarze boczne z XVII i XVIII wieku, chrzcielnica z 1. połowy XVIII wieku, ambona z około 1720 roku, stalle z XVIII wieku, kropielnica granitowa, prawdopodobnie średniowieczna. Na wieży gotycki dzwon z XV wieku. W ściany kościoła od zewnątrz wmurowane są tablice upamiętniające: Jana Mazowieckiego (1796-1852), Teresy Mazowieckiej (zm. 1866), Januarego Wybickiego (1824-1876), Antoniego Wodzińskiego (1812-1846).

Papowo Toruńskie. Plebania, gospoda i kościół.