Młyn Jasionna (nie istnieje)

Hachschara-Lager Jessener Mühle

Nie istnieje

Przy leśnej drodze z Jessen (Jasionna) do Schniebinchen (Świbinki), stał duży młyn wodny. W drugiej dekadzie XIX w. należał do rodziny aptekarza Otto Kӓsbacha, właściciela majątku w Świbinkach. Potem przeszedł w ręce rodziny Lichting, którzy w 1937r. wynajmują młyn jako ośrodek edukacyjny dla żydowskiej młodzieży. W pobliskim Rittergut Schniebinchen był drugi ośrodek. Oba ściśle współpracowały ze sobą. Niektóre żródła podają że ośrodek we młynie działał aż do 1943r., chociaż wydaje się być to wątpliwe. ...
Przy leśnej drodze z Jessen (Jasionna) do Schniebinchen (Świbinki), stał duży młyn wodny. W drugiej dekadzie XIX w. należał do rodziny aptekarza Otto Kӓsbacha, właściciela majątku w Świbinkach. Potem przeszedł w ręce rodziny Lichting, którzy w 1937r. wynajmują młyn jako ośrodek edukacyjny dla żydowskiej młodzieży. W pobliskim Rittergut Schniebinchen był drugi ośrodek. Oba ściśle współpracowały ze sobą. Niektóre żródła podają że ośrodek we młynie działał aż do 1943r., chociaż wydaje się być to wątpliwe. Pod koniec był jeden mroczny moment w historii młyna. W czasie gdy na tych terenach "urzędowało" wojsko radzieckie, miejsce to było przystankiem dla całej rzeszy uchodźców z pobliskich wiosek, którym nakazano ewakuować się do Sommerfeld (Lubsko), a potem w stronę rzeki Bóbr. Przez wiele dni przewijało się tam mnóstwo ludzi, natomiast prawie co noc pojawiali sie sowieccy żołnierze, którzy gwałcili kobiety i rabowali niesiony przez uchodźców dobytek. Po 1945 roku powstał tu Dom Wypoczynkowo-Rehabilitacyjny dla polskich dzieci i młodzieży z Łodzi. Budynki zostały rozebrane w latach '60. Dziś można zobaczyć tylko trochę gruzu w miejscu fundamentów.

Młyn w Jasionnej.