Kościół św. Wojciecha

poł XV w.

Drewniany kościół wzniesiony został około połowy XV w. na tzw. Przedmieściu Górnym. Konsekrowany w 1460 r. przez biskupa przemyskiego Mikołaja Błażejowskiego pod wezwaniem śś. Jerzego, Wojciecha, Walentego, Dziesięciu Tysięcy Męczenników, Małgorzaty, Heleny i Zofii.
Świątynia jest orientowana, jednonawowa, zbudowana w konstrukcji zrębowej na kamiennym podmurowaniu. W latach 1855 - 1856 przeprowadzono jej remont, a następnie w 1903 r. gruntownie przebudowano wg projektu architekta Tadeusza Stryjeńskiego. ...
Świątynia jest orientowana, jednonawowa, zbudowana w konstrukcji zrębowej na kamiennym podmurowaniu. W latach 1855 - 1856 przeprowadzono jej remont, a następnie w 1903 r. gruntownie przebudowano wg projektu architekta Tadeusza Stryjeńskiego. W wyniku restauracji utraciła swój pierwotny charakter. Wymieniono wówczas podmurowanie, wieńce ścian, konstrukcję dachu i stropów, ściany obustronnie oszalowano deskami. Wzniesiono nową wieżyczkę na sygnaturkę, a dach pokryto blachą. Od strony zachodniej dobudowano kruchtę.
Źródło - Urząd Miasta Krosno

Drewniany kościół św. Wojciecha przy ulicy Korczyńskiej w Krośnie.