Pomnik bł. Bronisława Markiewicza z wychowankiem

Polowy ołtarz Fatimski

Sanktuarium św. Michała Archanioła i bł. Bronisława Markiewicza

Kościół został zbudowany przy klasztorze michalitów w latach 1931−1935. Poświęcony 2 maja 1935 r. natomiast konsekrowany 29 czerwca 1972 roku. Obiekt znajduje się na liście zabytków od dnia 10 listopada 1989 pod nr. rej. A-1362. W dniu 4 czerwca 2007 r. podniesiono świątynię do rangi Sanktuarium św. Michała Archanioła i bł. Bronisława Markiewicza.
W ołtarzu głównym jest umieszczona figura Matki Bożej Królowej Korony Polskiej, którą zamówił i sprowadził do Miejsca Piastowego ksiądz Bronisław Markiewicz. ...
W ołtarzu głównym jest umieszczona figura Matki Bożej Królowej Korony Polskiej, którą zamówił i sprowadził do Miejsca Piastowego ksiądz Bronisław Markiewicz. Po prawej stronie jest umieszczony ołtarz z relikwiami bł. Bronisława z 2005 r. Nastawa ołtarzowa ukazuje Błogosławionego razem z grupą michalitek, michalitów i wychowanków. Została ona wykonana z brązu przez krakowskiego artystę Wincentego Kućmę. Jego autorstwa jest również rzeźba św. Michała Archanioła umieszczona na górze frontowej ściany sanktuarium. Na frontonie świątyni zostały wypisane słowa przepowiedni Anioła Stróża Polski, zapamiętane i uwiecznione drukiem przez ks. Bronisława Markiewicza: „Polacy! Najwyżej Pan Bóg was wyniesie, kiedy dacie światu wielkiego papieża
Za Wikipedią

Zespół klasztorny oo. Michalitów