Przystanek kolejowy Elbląg Zdrój

Elbing Städtischer Hafen

Przystanek kolejowy Elbląg Zdrój na linii kolejowej nr 254 (Elbląg) Tropy - Braniewo przez Tolkmicko, Frombork. Przystanek został uruchomiony na początku lat 80. XX wieku wraz z obwodnicą kolejową Elbląga, która połączyła stację Elbląg i Elbląg Zdrój z pominięciem centrum miasta. Wcześniej pociągi w stronę Fromborka i Braniewa kursowały linią kolejową przez ścisłe centrum, jednak ruch pasażerski na tym odcinku został zawieszony na przełomie lat 50. i 60. XX wieku, a pociągi pasażerskie rozpoczynały ...
Przystanek kolejowy Elbląg Zdrój na linii kolejowej nr 254 (Elbląg) Tropy - Braniewo przez Tolkmicko, Frombork. Przystanek został uruchomiony na początku lat 80. XX wieku wraz z obwodnicą kolejową Elbląga, która połączyła stację Elbląg i Elbląg Zdrój z pominięciem centrum miasta. Wcześniej pociągi w stronę Fromborka i Braniewa kursowały linią kolejową przez ścisłe centrum, jednak ruch pasażerski na tym odcinku został zawieszony na przełomie lat 50. i 60. XX wieku, a pociągi pasażerskie rozpoczynały bieg na stacji Elbląg Zdrój. Do czasu oddania kolejowej obwodnicy miasta w 1982 roku linią przez centrum kursowały jedynie pociągi towarowe.

Budynek dworca na przystanku Elbląg Zdrój na kilka dni przed zawieszeniem ...