Kościół św. Marii Magdaleny

Kościół św. Marii Magdaleny został wybudowany w latach 1859-1862 z inicjatywy księdza Jana Fitaka. Świątynia reprezentuje neoromański styl i powstała dzięki cesarskim pieniądzom oraz pożyczce od Galicyjskiego funduszu religijnego.
Wnętrze świątyni - na początku lat 60-tych ubiegłego wieku kościół został wyremontowany, a zwłaszcza jego część zewnętrzna. Warto tu zwrócić uwagę na witraże, które powstały tuż przed II wojną światową. Wykonane zostały w Krakowie, a za ich autora uważa się Żeleńskiego, ...
Wnętrze świątyni - na początku lat 60-tych ubiegłego wieku kościół został wyremontowany, a zwłaszcza jego część zewnętrzna. Warto tu zwrócić uwagę na witraże, które powstały tuż przed II wojną światową. Wykonane zostały w Krakowie, a za ich autora uważa się Żeleńskiego, który bazował na projekcie Alojzego Kołka – tutejszego artysty.
Kołek jest również autorem takich rzeźb jak: Chrystus na krzyżu (kruchta), Maria Magdalena z Chrystusem (duży ołtarz). Poza tym w lewej kaplicy bocznej znajduje się rzeźba św. Franciszka, św. Jana Kantego oraz bł. Kingi, które również zostały wykonane przez Kołka. Natomiast w prawej kaplicy mieści się figura Matki Bożej Bolesnej, aniołów oraz św. Jana Ewangelisty.
Źródło - strona parafii

Międzybrodzie Bialskie. Widok na kościół św. Marii Magdaleny.