Kościół św. Rocha (dawny)

Kościół św. Rocha

Rochus Kirche

Kościół św. Rocha jest świątynią wybudowaną w stylu neogotyckim w latach 1903-1904.
Dokumenty historyczne podają, że w latach 1709-1711 w mieście szerzyło się morowe powietrze, mieszkańcy wystawili kapliczkę, poświęconą czci św. Rocha, patrona pomoru. Kaplica była z drzewa. Akta kościelne podają, że ówczesny burmistrz złotowski – Podgórski – ofiarował na ten cel 700 polskich florenów.
Na miejsce starej kaplicy, wystawiła parafia w roku 1903 obszerny kościół murowany. Po obu stronach wielkiego ołtarza ...
Na miejsce starej kaplicy, wystawiła parafia w roku 1903 obszerny kościół murowany. Po obu stronach wielkiego ołtarza umieszczono tablice z napisami w języku polskim: „Kaplica św. Rocha na ubłaganie gniewu Bożego, zbudowana w roku 1903” oraz „Wota na część św. Rocha z roku 1710”. Obok umieszczono wota na srebrnej tablicy.
Kościół św. Rocha jest świątynią wybudowaną w stylu neogotyckim w latach 1903-1904. Początkowo pełnił funkcję kaplicy cmentarnej, która w 1975 roku została mianowana kościołem parafialnym. Budowla o jednej nawie, posiadająca niską wieżę, w której umieszczone są dwa dzwony, z czego jeden z nich został odlany w 1710 roku. Dzwon mieścił się dawniej w drewnianej kaplicy grzebalnej, na miejscu której została wybudowana obecna świątynia. We wnętrzu budowli znajdują się trzy ołtarze, w stylu neogotyckim, organy, piękne witraże ozdobione motywami geometrycznymi oraz krucyfiks wykonany z drewna dębowego razem z pasyjką. Na ścianach kościoła jest namalowana neogotycka polichromia. Dominującymi jej elementami są: boniowanie, ornamentyka roślinna i astronomiczna.