Pomnik Ofiar Wojny i Faszyzmu w Tarnowie

Pomnik Męczeństwa

Pomnik Ofiar Wojny i Faszyzmu – pomnik zlokalizowany przed Starym Cmentarzem przy ulicy Narutowicza w Tarnowie. Został odsłonięty 19 czerwca 1966 roku w 26. rocznicę pierwszego transportu więźniów do obozu koncentracyjnego KL Auschwitz w Oświęcimiu.
Autorami i realizatorami monumentu są miejscowi artyści-rzeźbiarze - zwycięzcy tematycznego konkursu na projekt - Bogdana Ligęza-Drwal i Anatol Drwal.
Pomnik składa się z dwóch części: jedna przedstawia trzy klęczące postacie męczenników z wydartym ...
Pomnik składa się z dwóch części: jedna przedstawia trzy klęczące postacie męczenników z wydartym sercem, a druga ukazuje stojące dwa miecze (nawiązanie do bitwy pod Grunwaldem) oraz płaczące dziecko przy niedostępnej, zimnej i obcej ścianie.

Na ścianie od ul. Narutowicza są umieszczone daty: 1939-1945, a na tylnej ścianie widnieje napis:

W hołdzie 45 000 mieszkańców ziemi tarnowskiej – ofiarom niemieckiego faszyzmu pomordowanym, bohaterom poległym w walce z najeźdźcą o niepodległość ojczyzny w latach 1939-1945.

Pomnik Męczeństwa w Tarnowie.
    Pomnik Ofiar Wojny i Faszyzmu w Tarnowie.