Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

Kościół zbudowany jest z cegły i kamienia polnego. Powstał ok. 1530 r. Reprezentuje styl wiślano-gotycki. To jeden z najcenniejszych zabytków architektury na północnym Mazowszu.
Zachodnią fasadę wieńczy późnobarokowy szczyt, barokowa jest też sygnaturka na dachu. Pozostała część budowli jest gotycka. Wewnątrz piękne sklepienia gwiaździste nad prezbiterium i kryształowe nad kaplicą św. Anny dobudowaną do kościoła od południa.
W kaplicy tej znajduje się nagrobek wojewody płockiego Feliksa Szreńskiego ...
W kaplicy tej znajduje się nagrobek wojewody płockiego Feliksa Szreńskiego , fundatora świątyni, wystawiony jeszcze za jego życia.
Za Wikipedią