Dworzec Kolejowy Zawiercie

Dzisiejszy dworzec w Zawierciu wzniesiono w latach 1910-13. Zaprojektował go inż. Czesław Domaniewski, główny architekt Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej i Warszawsko-Kaliskiej. Inwestycja miała uświetnić 300–lecie panowania w Rosji dynastii Romanowów. Od 1933 r. w dworcowych pomieszczeniach znalazł swoją siedzibę m.in. teatr „Baj-Baju” oraz świetlica dla dzieci i młodzieży.Obiekt przebudowano w latach 70-tych i 80-tych XX w. Oprócz nowych peronów wybudowano przejście podziemne. W 2012 r. dworzec w Zawierciu ...
Dzisiejszy dworzec w Zawierciu wzniesiono w latach 1910-13. Zaprojektował go inż. Czesław Domaniewski, główny architekt Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej i Warszawsko-Kaliskiej. Inwestycja miała uświetnić 300–lecie panowania w Rosji dynastii Romanowów. Od 1933 r. w dworcowych pomieszczeniach znalazł swoją siedzibę m.in. teatr „Baj-Baju” oraz świetlica dla dzieci i młodzieży.Obiekt przebudowano w latach 70-tych i 80-tych XX w. Oprócz nowych peronów wybudowano przejście podziemne. W 2012 r. dworzec w Zawierciu został zrewitalizowany.
/Informacja ze strony internetowej slaskie.travel?.

Widok dworca kolejowego w Zawierciu wg fotografii barwnej H. Pawlak