Kościół św. Michała Archanioła

2. poł. XVI w.

Kościół parafialny św. Michała (nr rej.: 98-VI-7 z 29.03.1949 oraz 111 z 15.08.1967). Jest to gotycko-renesansowy kościół wznoszony w latach 1534-1556 (pierwsza z tych dat znajduje się na oknie zakrystii, druga – na tablicy poświadczającej konsekrację budowli). Jest to budowla ceglana, jednonawowa, z wydłużonym, prostokątnym prezbiterium zamkniętym półkolistą apsydą, z przylegającą od północy zakrystią ze skarbczykiem. Kolebkowe, ornamentowane sklepienie nawy i prezbiterium oraz bogaty detal ceglany ...
Kościół parafialny św. Michała (nr rej.: 98-VI-7 z 29.03.1949 oraz 111 z 15.08.1967). Jest to gotycko-renesansowy kościół wznoszony w latach 1534-1556 (pierwsza z tych dat znajduje się na oknie zakrystii, druga – na tablicy poświadczającej konsekrację budowli). Jest to budowla ceglana, jednonawowa, z wydłużonym, prostokątnym prezbiterium zamkniętym półkolistą apsydą, z przylegającą od północy zakrystią ze skarbczykiem. Kolebkowe, ornamentowane sklepienie nawy i prezbiterium oraz bogaty detal ceglany szczytów i sygnaturki świadczą o autorstwie płockiego warsztatu Jana Baptysty Wenecjanina i przynależności do tzw. "grupy pułtuskiej".
Źródło -: gminny rejestr zabytków.

Kościół św. Michała Archanioła w Chruślinie.