Most Kopernika

Koppernikusbrücke

Most im. Mikołaja Kopernika w Lidzbarku Warmińskim został wybudowany w 1909 roku w nowatorskiej ówcześnie technologii żelbetu. Wykonawcą była najprawdopodobniej niemiecka firma Drenckhahn & Sudhop z Braunschweig w Dolnej Saksonii. Na moście od strony zachodniej umieszczona została kapliczka z popiersiem Mikołaja Kopernika. W 1939 podjęto decyzję o jej demontażu, wskazując na mimośrodowe obciążenie jako jedną z możliwych przyczyn zarysowania konstrukcji. Tablicę przeniesiono do pobliskiego przedzamcza ...
Most im. Mikołaja Kopernika w Lidzbarku Warmińskim został wybudowany w 1909 roku w nowatorskiej ówcześnie technologii żelbetu. Wykonawcą była najprawdopodobniej niemiecka firma Drenckhahn & Sudhop z Braunschweig w Dolnej Saksonii. Na moście od strony zachodniej umieszczona została kapliczka z popiersiem Mikołaja Kopernika. W 1939 podjęto decyzję o jej demontażu, wskazując na mimośrodowe obciążenie jako jedną z możliwych przyczyn zarysowania konstrukcji. Tablicę przeniesiono do pobliskiego przedzamcza lidzbarskiego zamku, a most wyremontowano. Prace remontowe obejmowały: wykonanie przypory od strony zachodniej, wzmocnienie skarpy po tej samej stronie oraz wymianę nawierzchni. Zabytkowa tablica zaginęła po roku 1945. Most Kopernika zlokalizowany jest w ciągu pl. Kościelnego w Lidzbarku Warmińskim nad rzeką Łyną. Obecnie użytkowany jest jako kładka dla pieszych. Ustrój nośny stanowi konstrukcja łukowa sklepiona. Rozpiętość teoretyczna przęsła wynosi ok. 17,0 m; długość całkowita 30,75 m. Szerokość całkowita konstrukcji wynosi 2,9 m, a użytkowa 2, 2 m.

Lidzbark Warmiński. Most Kopernika (Koppernikusbrücke) nad Łyną, ...