MS Viktoria I

MS Maryna

Jednostka zbudowana w 1967 r. dla P.P. Żegluga Szczecińska. Numer budowy B070/7. Port macierzysty Szczecin. Przez kilkadziesiąt lat uwana jako prom portowy w Szczecinie i w Świnoujściu, a także do przewozu wycieczek po porcie. W 1986 roku „Marynę” wyposażono w nowy 6-cio cylindrowy silnik wysokoprężny typu UE680/193/1 o mocy 165 KM [121 kW], wyprodukowany w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego Puckich Zakładów Mechanicznych. W 1991 roku statek przeszedł w ręce Żeglugi Świnoujskiej. W 1988 roku, po wejściu ...
Jednostka zbudowana w 1967 r. dla P.P. Żegluga Szczecińska. Numer budowy B070/7. Port macierzysty Szczecin. Przez kilkadziesiąt lat uwana jako prom portowy w Szczecinie i w Świnoujściu, a także do przewozu wycieczek po porcie. W 1986 roku „Marynę” wyposażono w nowy 6-cio cylindrowy silnik wysokoprężny typu UE680/193/1 o mocy 165 KM [121 kW], wyprodukowany w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego Puckich Zakładów Mechanicznych. W 1991 roku statek przeszedł w ręce Żeglugi Świnoujskiej. W 1988 roku, po wejściu do eksploatacji nowych promów podjęto decyzję o zezłomowaniu. Odkupiony przez armatora z Dziwnowa i przebudowany na turystyczny statek piracki pn. „Victoria I”. Wozi turystów z Dziwnowa do Kamienia Pomorskiego.
/Na podstawie informacji ze strony naszbaltyk.com/

Świnoujście, tramwaj wodny "Maryna". Fot. K. Jabłoński.