I Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Brodzińskiego

Cesarsko-Królewskie Gimnazjum, Gimnazjum im. Kazimierza Brodzińskiego

I Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Brodzińskiego – jedna ze szkół ponadgimnazjalnych w Tarnowie. Mieści się przy ulicy Piłsudskiego 4. Liceum nosi imię absolwenta szkoły, uważanego za najwybitniejszego preromantyka w Polsce, Kazimierza Brodzińskiego. W 2009 obchodziła jubileusz 450-lecia istnienia, co sytuuje ją w gronie siedmiu najstarszych szkół tego typu w Polsce.
Za początek szkoły uważa się drugą połowę XV wieku, a za dowód przyjmuje się nazwiska tarnowian zapisane w księdze Uniwersytetu ...
Za początek szkoły uważa się drugą połowę XV wieku, a za dowód przyjmuje się nazwiska tarnowian zapisane w księdze Uniwersytetu Jagiellońskiego, pochodzącej z lat 1400–1642. Początkowo była to szkoła parafialna związana organizacyjnie z kapitułą kolegiaty tarnowskiej, służąca potrzebom mieszczaństwa. Uczono w niej czytania i pisania, rachunków, gramatyki łacińskiej i śpiewu kościelnego.
18 czerwca 1559 r. hetman wielki koronny Jan Amor Tarnowski nadał szkole parafialnej dotację, która sprawiła, że stała się ona tzw. „szkołą uczoną retoryczno-humanistyczną”. Ta data uznawana jest jako oficjalny początek działalności szkoły. W październiku 1756 roku szkoła została przekształcona w Kolonię Akademicką Uniwersytetu Jagiellońskiego. 3 listopada 1784 r. Kolonia Akademicka została włączona w austriacki system szkolny i nadano jej oficjalnie nazwę Cesarsko-Królewskie Gimnazjum w Tarnowie.
Pierwsza matura w Tarnowie odbyła się w Gimnazjum w dniach 1–7 października 1850 r. Egzamin zdało 18 uczniów. W 1875 roku otwarty został obecny budynek szkoły, przy ówczesnej ulicy Seminaryjskiej (obecnie Piłsudskiego). Okazały gmach został wystawiony na koszt Cesarstwa. W kolejnych latach szkoła rozwijała się pod kierownictwem dyrektora Bronisława Trzaskowskiego. Z jego inicjatywy 17 lipca 1884 r. przed budynkiem odsłonięto pomnik Kazimierza Brodzińskiego, autorstwa Walerego Gadomskiego. Drugi pomnik, Józefa Szujskiego, odsłonięto w 1886 r.
Po I wojnie światowej Minister Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego nadał placówce nazwę Państwowego Gimnazjum im. Kazimierza Brodzińskiego. Przez kilka lat po okresie II wojny światowej szkoła nosiła nazwę I Liceum Ogólnokształcącego i Gimnazjum im. Kazimierza Brodzińskiego. Ostatecznie w 1962 r. nazwę zmieniono na obecną – I Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Brodzińskiego w Tarnowie. Także, wraz z rokiem szkolnym 1962/1963, szkoła stała się koedukacyjna. Na przełomie lat 60. i 70. XX w. przy szkole powstała hala sportowa. 6 czerwca 1965 r. szkoła obchodziła jubileusz 400-lecia, a w dniach 25–26 września 2009 r. odbyły się uroczyste obchody jubileuszowe 450-lecia istnienia szkoły i tradycji szkolnych Tarnowa.

Tarnów. Pomnik - Grób Nieznanego Żołnierza. W tle I Liceum Ogólnokształcące ...