Pomnik - Grób Nieznanego Żołnierza

W nocy z 20 na 21 VI 1925 r. u stóp pomnika Adama Mickiewicza na Placu Kazimierza nieznana osoba położyła tablicę z napisem, który znajduje się poniżej. Wydarzenie to walnie przyczyniło się do budowy Pomnika Nieznanego Żołnierza. Do budowy wykorzystano głazy z cokołu byłego pomnika armii austriackiej, który został zburzony już w X 1919 r. Z postumentu wyrasta żeliwna kula - symbolizującą lampkę oliwną z dekoracyjnymi płomieniami. 9 VIII 1931 r. w czasie X Ogólnopolskiego Zjazdu Legionistów Polskich ...
W nocy z 20 na 21 VI 1925 r. u stóp pomnika Adama Mickiewicza na Placu Kazimierza nieznana osoba położyła tablicę z napisem, który znajduje się poniżej. Wydarzenie to walnie przyczyniło się do budowy Pomnika Nieznanego Żołnierza. Do budowy wykorzystano głazy z cokołu byłego pomnika armii austriackiej, który został zburzony już w X 1919 r. Z postumentu wyrasta żeliwna kula - symbolizującą lampkę oliwną z dekoracyjnymi płomieniami. 9 VIII 1931 r. w czasie X Ogólnopolskiego Zjazdu Legionistów Polskich w żeliwnej kuli umieszczono 3 metalowe pojemniki zawierające ziemię z cmentarzy legionistów. W 2004 r. pomnik odnowiono.
Napis: NIEZNANEMU/ ŻOŁNIERZOWI/ POLSKIEMU/ POLEGŁEMU/ ZA OJCZYZNĘ/ 1914 - 1920

Tarnów. Pomnik - Grób Nieznanego Żołnierza. W tle I Liceum Ogólnokształcące ...