Staw rybnik (dawny)

Skiba (433 m n.p.m.)

Vorder- Hinter-Scheibe, Scheibe

Rozległe, kilkuwierzchołkowe wzniesienie, stanowiące dział między Przełomem Pełcznicy i Przełomem Szczawnika. Skiba to najwyższy punkt w Parku Książańskim (nie mylić z Książańskim Parkiem Krajobrazowym). Kulminacja 433 m npm. znajduje się w pobliżu krawędzi Wąwozu Pełcznicy. Tuż obok, poniżej szczytu, znajduje się dawny punkt widokowy na Zamek Książ tzw. Plac Ferdynanda. Funkcjonował on w XIX wieku, teraz pozostały po nim tylko dwa granitowe bloki. W XIX wieku wyróżniano Skibę Przednią (czyli dzisiejszy ...
Rozległe, kilkuwierzchołkowe wzniesienie, stanowiące dział między Przełomem Pełcznicy i Przełomem Szczawnika. Skiba to najwyższy punkt w Parku Książańskim (nie mylić z Książańskim Parkiem Krajobrazowym). Kulminacja 433 m npm. znajduje się w pobliżu krawędzi Wąwozu Pełcznicy. Tuż obok, poniżej szczytu, znajduje się dawny punkt widokowy na Zamek Książ tzw. Plac Ferdynanda. Funkcjonował on w XIX wieku, teraz pozostały po nim tylko dwa granitowe bloki. W XIX wieku wyróżniano Skibę Przednią (czyli dzisiejszy szczyt nad Przełomem Pełcznicy) oraz Skibę Tylnią - kulminację 421 m, nad przełomem Szczawnika), gdzie ponadto stromo opadający do rzeki grzbiet nazwano Kozim Grzbietem - Ziegenrücke. Nazwy te jednak zanikły. Na Skibie posadowiono grodzisko w czasach przedpiastowskich z którego powstała później kasztelania, dziś malownicze, romantyczne ruiny Starego Książa. (moose)

Widok na zamek Książ od strony południowo-wschodniej. Na ostatnim ...
    Widok z wieży zamku Książ w kierunku zachodnim. Na prawo od hełmu ...