Most (pot. Choiniec / Zachełmie - Żelazny Mostek)

Potok Choiniec

Kynwasser, Kynast Wasser

Potok Choiniec jest lewym dopływem potoku Podgórna, o długości 3,68 km.
Źródła Choińca znajdują się poniżej Przełęczy pod Kopistą w Karkonoskim Padole Śródgórskim. Choiniec płynie łukiem w kierunku wschodnim i płn.-wsch., przecinając Pogórze Karkonoskie i uchodzi do Podgórnej na obszarze Kotliny Jeleniogórskiej, poniżej Podgórzyna Dolnego.
Obszar zlewni Choińca w obrębie Karkonoszy i Pogórza Karkonoskiego porośnięty jest lasami dolnoreglowymi; na obszarze Kotliny Jeleniogórskiej potok płynie przez ...
Obszar zlewni Choińca w obrębie Karkonoszy i Pogórza Karkonoskiego porośnięty jest lasami dolnoreglowymi; na obszarze Kotliny Jeleniogórskiej potok płynie przez łąki.
Wzdłuż środkowego biegu Choińca przebiega fragment żółtego szlaku turystycznego z Podgórzyna na zamek Chojnik.
[jawc]