Przystanek kolejowy Boguszów-Gorce Dzikowiec

O potrzebie budowy przystanku kolejowego u podnóża góry Dzikowiec mówi się od końca lat 80., odkąd otwarto z funduszy kopalni stację narciarską i rozpoczęto budowę hotelu. Temat porzucono po upadku pierwszego ośrodka i jakoś nie wrócono do tej koncepcji po reaktywacji ośrodka pod Dzikowcem w 2010 roku. Bliski przebieg linii kolejowej uzasadnia jednak sens utworzenia dla takiego przystanku, zwłaszcza że od 2018 roku uruchomiono typowo turystyczne połączenie kolejowe z Wrocławia do Adrspachu, które ...
O potrzebie budowy przystanku kolejowego u podnóża góry Dzikowiec mówi się od końca lat 80., odkąd otwarto z funduszy kopalni stację narciarską i rozpoczęto budowę hotelu. Temat porzucono po upadku pierwszego ośrodka i jakoś nie wrócono do tej koncepcji po reaktywacji ośrodka pod Dzikowcem w 2010 roku. Bliski przebieg linii kolejowej uzasadnia jednak sens utworzenia dla takiego przystanku, zwłaszcza że od 2018 roku uruchomiono typowo turystyczne połączenie kolejowe z Wrocławia do Adrspachu, które cieszy się sporą frekwencją. Wg informacji z pierwszej ręki w roku 2020 zaczęły się w zakładzie infrastruktury PKP-PLK w Wałbrzychu prace koncepcyjne nad budową przystanku na wysokości ok 20,5-20,9 km linii (od przejazdu kolejowego na ul. Bema/Sportowej w stronę tunelu unisławskiego). Na wysokości km 20,9 linii zostały już oznaczone drzewa przewidziane do wycinki, co oznacza że prace projektowe trwają. Nazwa przystanku nie jest jeszcze znana. (moose)

(aktualizacja z 26.05.2021 r.) - przystanek Boguszów-Gorce Dzikowiec znalazł się na liście podstawowej 200 przystanków planowanych do zbudowania w latach 2021-2025 - opublikowanej przez Ministerstwo Infrastruktury.

(aktualizacja z 22.10.2021 r.) - podpisano umowę na budowę przystanku, będzie to przystanek z peronem jednokrawędziowym. Długość i wysokość obiektu pozwoli podróżnym na dogodne wsiadanie i wysiadanie z pociągów. Przystanek będzie wyposażony w wiaty, ławki oraz czytelne oznakowanie i tablice informacyjne. Przystanek będzie oświetlony, przystanek będzie wyposażony w pochylnie dla osób z rowerami, wózkami, czy dla niepełnosprawnych. Obok przystanku będą stojaki rowerowe. Zadanie realizowane będzie w formule „projektuj i buduj”. Wykona je firma Infrakol sp. z o.o. z Jawora. Rozpoczęcie robót planowane jest na przełomie II i III kwartału 2022 r. Oddanie peronu dla podróżnych przewidywane jest w II kwartale 2023 r.

(aktualizacja z 17.05.2023 r.) - przystanek został praktycznie ukończony, natomiast prowadzone są remonty cząstkowe na linii które spowodowały że uruchomienie przystanku na weekend majowy nie było możliwe. Pierwszy pociąg zatrzyma się na przystanku 8 czerwca 2023 r.

To tu powstanie w ciągu 2 lat przystanek kolejowy Boguszów Gorce ...
    Przejazd kolejowy w km 20,545 linii nr 291 - na lewo od niego ...