Grób Nieznanego Żołnierza (Częstochowa)

czerwiec 1925 r.

Mogiła wojenna nieznanego żołnierza walczącego w wojnie polsko-bolszewickiej 1920-1921. Na mogile w 1921 roku wzniesiono pomnik, z którego ocalała jedynie płyta. Znajdował się tam napis: "Nieznanemu Żołnierzowi Polskiemu Poległem za Ojczyznę 1914-1920" [pisownia oryginalna].
Grób Nieznanego Żołnierza od czerwca 1925 r. znajduje się w al. Henryka Sienkiewicza pomiędzy podjasnogórskimi parkami. Kilkukrotnie zmieniana była jego forma, natomiast początki grobu sięgają osobistej tragedii. – Pierwsza ...
Grób Nieznanego Żołnierza od czerwca 1925 r. znajduje się w al. Henryka Sienkiewicza pomiędzy podjasnogórskimi parkami. Kilkukrotnie zmieniana była jego forma, natomiast początki grobu sięgają osobistej tragedii. – Pierwsza płyta spoczywała blisko, pod szczytem jasnogórskim, a ufundował ją ojciec żołnierza poległego w wojnie polsko-bolszewickiej. Była to rzeczywiście ułożona na podwyższeniu płyta, prosta i wymowna, przeniesiona następnie w środek al. Sienkiewicza, gdzie w czasie wojny częstochowianie manifestowali uczucia patriotyczne, wiele razy płacąc za to wolnością lub krwią. Nową formę Pomnik Nieznanego Żołnierza uzyskał w latach 60., wedle abstrakcyjnego projektu znanego częstochowskiego architekta Włodzimierza Ściegiennego. Kolejną formę, która jest zachowana do dzisiaj, według projektu Adama Myjaka i Antoniego Janusza Pastwy z warszawskiej ASP, Grób Nieznanego Żołnierza przybrał pod koniec lat 90. W jasnej, stojącej płycie widnieją dwa krzyżujące się wgłębienia. W pomnik wbudowana jest płyta nagrobna sprzed prawie stulecia.

Częstochowa. Grób Nieznanego Żołnierza.
    Częstochowa. Grób Nieznanego Żołnierza przy al. Henryka Sienkiewicza.