Jezioro Dołgie Wielkie

Gross Dolgen See

Jezioro Dołgie Wielkie jest położone pomiędzy drogą krajową nr 20 a drogą wojewódzką nr 171, w odległości 5 km na północ od Czaplinka, powiat drawski.
Jezioro Dołgie Wielkie zostało utworzone przez działalność rzeźbotwórczą lodowca, który uformował ten zbiornik na kształt rynnowy, o długości 8,5 km, z głębokim dnem (nawet do 20 m głębokości). Powierzchnia akwenu wynosi 310 ha, a z powodu działalności wspomnianego lodowca, uformowały się tu moreny czołowe oraz wzniesienia, które momentami utrudniają ...
Jezioro Dołgie Wielkie zostało utworzone przez działalność rzeźbotwórczą lodowca, który uformował ten zbiornik na kształt rynnowy, o długości 8,5 km, z głębokim dnem (nawet do 20 m głębokości). Powierzchnia akwenu wynosi 310 ha, a z powodu działalności wspomnianego lodowca, uformowały się tu moreny czołowe oraz wzniesienia, które momentami utrudniają dostęp do linii brzegowej.

Z racji położenia, jezioro charakteryzuje się bardzo czystą wodą, ponieważ w okolicy nie występują żadne ośrodki przemysłowe, a do jeziora nie są spuszczane ścieki. Dzięki temu w jeziorze licznie występują ryby wielu gatunków, osiągające duże rozmiary. Wędkarze upodobali sobie te wody na kameralny połów m.in. okoni, szczupaków, węgorzy i leszczy. Infrastruktura wędkarska jest co prawda uboga, bo pomosty dla wędkarzy są rzadko spotykane, niemniej bogactwo ryb rekompensuje te braki. Pasjonaci natury znajdą tu ciszę, spokój i możliwość obcowania z dziką przyrodą. Nie jest to jezioro, które zadowoli potrzebujących wygód turystów. Ścieżki piesze i rowerowe wokół jeziora nie należą do łatwych i wygodnych, ale umożliwiają bezpośredni kontakt z przyrodą, niezniszczoną ingerencją człowieka.

Jezioro Dołgie Wielkie koło Czaplinka.