Kotliska

Opfersteine

Kotliska to duża granitowa skała znajdująca się w dolnej części zachodniego zbocza Szerzawy, niedaleko ujścia potoku Sopot do Wrzosówki, na wysokości ok. 580 m.
Na powierzchni Kotlisk znajduje się ok. 30 kociołków wietrzeniowych różnej wielkości, dawniej uważanych za wykute misy ofiarne związane z pogańskimi kultami - stąd dawna niemiecka nazwa skały: Opfersteine.
Do 1945 r. Kotliska były pomnikiem przyrody i popularnym punktem widokowym na rejon Śnieżnych Kotłów. Obecnie widoki są bardzo ograniczone ...
Do 1945 r. Kotliska były pomnikiem przyrody i popularnym punktem widokowym na rejon Śnieżnych Kotłów. Obecnie widoki są bardzo ograniczone przez otaczające Kotliska drzewa.
[jawc]

Grupa skalna Kotliska - widok od strony wschodniej, ze ścieżki ...