Cegielnia (nieczynna)

Ziegelei

Istnieje częściowo

Do wsi należy też cegielnia. Obiekt ten wzniesiony został pod koniec XIX wieku, a rozbudowano go po drugiej wojnie światowej. Produkcję cegieł wznowiono w 1948 roku. Wszystkie prace wykonywano ręcznie. Najcięższa była ta związana z wydobywaniem gliny niezbędnej do produkcji. Cegielnia z charakterystycznym kominem jest widoczna po prawej stronie jadąc drogą w kierunku Prudnika. Od ponad dziesięciu lat nie produkuje się w niej cegieł. Obok pieca cegielnianego na terenie zakładu zachowane są szopy, ...
Do wsi należy też cegielnia. Obiekt ten wzniesiony został pod koniec XIX wieku, a rozbudowano go po drugiej wojnie światowej. Produkcję cegieł wznowiono w 1948 roku. Wszystkie prace wykonywano ręcznie. Najcięższa była ta związana z wydobywaniem gliny niezbędnej do produkcji. Cegielnia z charakterystycznym kominem jest widoczna po prawej stronie jadąc drogą w kierunku Prudnika. Od ponad dziesięciu lat nie produkuje się w niej cegieł. Obok pieca cegielnianego na terenie zakładu zachowane są szopy, w których suszono cegły przed przekazaniem ich do wypalenia. Do 1945 roku cegielnia sąsiadowała z małą cukrownią. Po wojnie została ona przejęta przez Rosjan, którzy potraktowali ją jako zdobycz wojenną, rozebrali i wywieźli w głąb Związku Radzieckiego.

Cukrownia Prudnik, cegielnia i mieszkania urzędnicze.